Zit jouw kind in de testmodus?

Divider
3
Zit jouw kind in de testmodus?
 
Je kind herhaalt gedrag waar je duidelijk ‘nee’ tegen hebt gezegd. 
Je kind kijkt je eerst even aan, voordat hij iets gaat doen waarvan hij weet dat jij het niet wilt.
Je kind lijkt de touwtjes in handen te hebben.

Ja, grote kans dat jouw kind in de testmodus zit. En zo krijg jij de touwtjes weer in handen:

De touwtjes weer in handen krijgen

1. Maak de grens duidelijk. 
“We eten 1 snoepje per dag, dus je krijgt nu niet nog een snoepje. Je mag een stukje komkommer.”

2. Erken wensen en gevoelens. 
“Je bent dol op snoep. Je baalt ervan dat je vandaag niet nog één mag.”

3. Pak door. 
Als woorden niet genoeg zijn, dan voeg je de daad bij het woord. Ga voor de kast staan, zodat je kind geen snoepje kan pakken.

4. Accepteer de emoties van je kind.
Haal adem, ontspan. De emoties van je kind zijn niet van jou. Deze gevoelens ontladen is het beste wat je kind kan doen. Dit gaat voorbij. 

5. Sla een bruggetje.
Na de ontlading maak je een bruggetje vanaf de wens van je kind “Als je nog graag iets wilt eten, dan mag je een stukje komkommer. Ik neem ook een plakje komkommer.” 

Testgedrag is normaal gedrag

Testgedrag is een normaal gedrag. Kinderen onderzoeken op die manier hoe andere mensen reageren op wat ze doen. Als ze geen duidelijk antwoord krijgen op hun onderzoek, kunnen kinderen zich hierin vastbijten en langdurig in testgedrag blijven hangen. 
 
Testen is een vorm van vragen en als we geen overtuigend antwoord geven, blijft het testgedrag doorgaan. Daarom is het aan jou als ouder om een overtuigend antwoord te geven, door middel van de 5 stappen hierboven toegelicht. 
 
Het is de toon die de muziek maakt. Soms zijn ouders bang hun kind te vernederen, of te beschamen als ze hen corrigeren. Of je kind zich vernederd voelt, hangt er vanaf hoe je je kind corrigeert. Beschamen en vernederen doe je door je kind een tik te geven, of te zeggen ‘ik wil je niet meer zien!’ of ‘Hoe haal je het in je hoofd?!. Liefdevol corrigeren doe je door de grens duidelijk te maken, en de gevoelens van je kind daarbij te erkennen. 
 
Kinderen willen weten wat we van hen verwachten. Zo leren ze de wereld om zich heen kennen. Je neemt je taak als ouder serieus als je liefdevol een overtuigend antwoord geeft op hun onderzoek en vragen.