Kinderen & tandenpoetsen: hoe pak je dat aan?

Divider
3

Je herkent het misschien wel: het tandenpoetsmoment is vaak een strijd. Het is goed om het minimaal twee keer per dag te doen, maar je kind ziet het als een vervelende verplichting. Hoe ga je daar mee om?

Intieme zone

De mond is bij ieder mens een intieme zone. Als een ander zomaar iets in je mond doet, voel je je geïntimideerd, onveilig. Dat geldt dus ook voor een kind.

Pak het stapsgewijs aan

Beweeg de tandenborstel eens rustig naar de mond van je kind. Open zelf je mond en grote kans dat je kind dit nadoet. Nadert de tandenborstel te snel, dan zal het kind zijn hoofd wegdraaien. Bij baby’s is het zo dat zij een reflex hebben: raak je (alleen) de onderlip aan, dan zal de mond opengaan. Wacht tot de mond goed open is, en start dan rustig met tandenpoetsen.

Je eigen houding

Zorg dat jezelf en je kind ontspannen zitten, liggen of staan. Spanning in de nek of elders in het lijf zal verzet oproepen. Zoek naar een ontspannen houding die, zowel jij als je kind, gemakkelijk 1 a 2 minuten kunnen volhouden.

Vertraag

Neem de tijd. Het brein van je kind werkt langzamer dan dat van jou. Jouw aankondiging moet verwerkt worden, voordat je kind erop kan reageren. Slow down.

Zelf doen & zelf bekijken

Kijk wat je kind al zelf kan doen. Laat je je kind zelf voorpoetsen en poets jij na? Of poets jij eerst en mag je kind dan poetsen om te kijken of alles goed schoon is? Nog een tip: zorg dat je kind in een spiegel kan kijken, zodat hij of zij kan zien wat er gebeurt.

Soorten tandenborstels

Er zijn verschillende tandenborstels op de markt. Vraag eventueel eerst je tandarts om advies; wat past het beste bij het gebit en leeftijd van mijn kind? Dit zijn de opties die je kunt uitproberen om de juiste voor jouw kind te vinden:

  • Siliconen vingertandenborstel; deze past om je eigen vinger. Hiermee voel je beter wat je doet.
  • Tandenborstel met drie zijdes, om in één keer de boven-, binnen,- en buitenkant te poetsen.
  • Elektrische tandenborstel; houd rekening met de zachtheid van het tandvlees en de grootte van de opzetborstel.
  • Gewone tandenborstel

Succes met poetsen!

Kinderen en tandenpoetsen, hoe pak je dat aan?